עבודה בכל רחבי הארץ, עם צוות מקצועי ומהיימן

שגיא בורקין 

04-6366685 ; 050-5280145

צור קשר

עסק בבעלות משפחתית, דורות של אמנים ופסלים אשר מטביעים את חותמם המקצועי ורואים במשימת הקבורה ובמפעל ההנצחה שליחות אישית.
סב המשפחה, זלמן בורקין ז"ל, הקים את העסק בשנת 1943.
מאז הקמתו נשמרים בקנאות שלושת היסודות המרכזיים עליהם הושתת:

  • שירות – בשעה קשה של צער, השירות וההבנה הם חלק לא פחות חשוב. שמירה על שירות אמין ודיסקרטי המכבד את רצון הלקוח.
  • מקצוענות – רמה גבוהה של מקצוענות וניסיון נצבר של שנים בכל תחומי העסק. מגוון רחב של עבודות, מצבות ואנדרטות. עבודה עם כל סוגי הסלעים והאבנים עם ציוד טכנולוגי מן השורה הראשונה בתחום.
  • עמידה בזמנים – חשיבות העמידה בלוחות הזמנים הקצובים הינה בעלת משקל רב בשביעות רצון הלקוח ולכן, נושא זה מקבל חשיבות עליונה בעבודה מול הלקוח.

סוגי מצבות

בחירת המצבה, בעת פטירתו של יקירנו מהווה שלב מאוד משמעותי בתהליך. זהו מקום בעל עוצמה בו הוא מותיר את החותם על חייו. המשפחה רוצה בכל מאודה לבחור מצבה שתשקף את דמותו ותהווה זיכרון והנצחה לחייו.

ישנה חשיבות לסוג האבן ממנה ייצרו את המצבה, הצבע משמעותי, הכיתוב חשוב. מכלול האלמנטים מהווים את הנצחתו של הנפטר.

חציבת סלע שלם מאבן מיוחדת המעניקה למצבה נופך המגדיר את האדם ואת חייו.

התאמת המצבה, צורתה וצבעה לנפטר בדרך כלשהיא מסמלת אותו אם בפשטות, חוזק ועוצמה, אוהב טבע ועוד.

להלן סוגי מצבות שונות, סוגי אבנים וצורות רבות היכולות לתת השראה לבחירה הנכונה והמתאימה להנצחת הנפטר.

בחירת המצבה, בעת פטירתו של יקירנו מהווה שלב מאוד משמעותי בתהליך. זהו המקום האחרון ובעל העוצמה בו חותם את חייו. המשפחה האבלה במות יקירם רוצה בכל מאודה לבחור מצבה שתשקף את דמותו ותהווה זיכרון והנצחה לחייו. המשפחה עומדת בפני מכלול של היבטים שעליה לקחת בחשבון, סוג האבן ממנה יחצבו את המצבה, לעיתים גם הצבע משמעותי, הכיתוב מאוד חשוב, המגבלות שמכתיבות חברות הקדישא, התקציב העומד לרשותה. אנו בדרך אחרת, מלווים את המשפחות בין היתר גם בנושא זה. בזכות המומחיות שלנו בתחום, מאז 1943, אנו יכולים להאיר לכם את כל השיקולים ולתת לכם הרבה אפשרויות המתאימים במיוחד בעבור הנצחת יקירכם.

התקשרו אלינו 04-6366685 ונסייע לכם למצוא את המצבה המתאימה ביותר ליקירכם.

איך בוחרים מצבה?

בתום שלושים יום מההלוויה נוהגים לקבוע מצבה על קבר הנפטר, כאשר ביום השלושים עולה המשפחה לטקס גילוי המצבה.

במהלך התקופה שבין ה'שבעה' לשלושים עליכם לעצב את רצונכם בבחירת המצבה הנכונה שתביע את האיש ודרכו ותהווה גם אבן הנצחה לפועלו. לפניכם מידע חשוב ומספר רעיונות שעשויים לסייע לכם במשימה הבלתי פשוטה של בחירת המצבה וניסוח הכיתוב עליה:

  1. סוג האבן – לכל סוג אבן יש יתרונות וחסרונות. נסו להבין מהן יתרונותיה וחסרונותיה של כל אחת מהאפשרויות ובחרו את האופציה שאליה אתם הכי מתחברים ועומדת בתנאי מזג האוויר של האזור
  2. נסו להתאים את המצבה צורתה וצבעה לנפטר. הרגישו שהיא בדרך כלשהיא מסמלת אותו למשל פשטות, חוזק ועוצמה, אוהב טבע ועוד.
  3. בתהליך בחירת המצבה יש להביא בחשבון דרישות והגבלות שונות של חברה קדישא או חברת קבורה אחרת המנהלת את בית העלמין בו נטמן הנפטר. חברה קדישא, למשל, מגבילה את אפשרויות הכיתוב על מצבה (למשל בשפה העברית בלבד) וביישובים מסוימים מחייבת הקמת מצבה בגודל הנהוג בבית העלמין. בבתי העלמין הפרטיים קיימות תקנות אחרות, ולכן חשוב לוודא מול חברת הקבורה את התקנות לגבי המצבה לפני שפונים לקבלן המצבות. וודאו מראש שאתם בקיאים בכל התנאים של חברת הקבורה בבית העלמין בו נקבר יקירכם כדי שלא תתאכזבו לאחר שבחרתם מצבה והסכמתם על נוסח.
  4. חשוב לדעת! בבתי העלמין המנוהלים על ידי החברה קדישא הקמת מצבה חייבת ברישיון מטעמה, ועל המשפחה למלא טופס בקשה למתן הרישיון. טופס זה ניתן לקבל במשרדי החברה בכל בית עלמין ואצל קבלנים בוני מצבות.
  5. זהו הנוסח הסטנדרטי:

פ"נ

יקירנו / אהובנו / בעלי אבינו וסבנו היקר

ישראל ישראלי

בן ישראל וישראלה ז"ל

נפ' כח' אייר תש"פ

1930-2020

ת.נ.צ.ב.ה

לנוסח זה ניתן להוסיף משפטים אישיים שונים המסמלים את הנפטר ואת דרכו. חישבו האם תוכלו לנסח בעצמכם משפט המתאר את מי הוא היה וכיצד הוא משאיר את חותמו בעולם הזה. כמובן ישנם מגוון שלם של משפטים, מהמקורות, משירים, ציטוטים עוצמתיים שניתן למצוא במדיה.

  1. ישנן משפחות הבוחרות  להוסיף לנוסח המצבה משפט הקשור דווקא לזיכרון הנפטר: "תישאר בלבנו לעד" או "זיכרונך וחיוכך בליבנו לעד". אם אתם מתחברים לנוסח זה יותר – גם זה אפשרי.

תקציר כללי הכתיבה על המצבה:

  1. הכיתוב על המצבה נפתח בדרך כלל בראשי התיבות פ"נ, שפירושן "פה נקבר". יחד עם זאת, ניתן בהחלט לבחור נוסח אחר דוגמת: "פה טמון" או "כאן קבורה אמנו האהובה".
  2. לאחר מכן יש לכתוב את שמו המלא של הנפטר. אין מניעה הלכתית לציין גם את כינוי החיבה שלו, למשפחה שמעוניינת בכך. על פי ההלכה, יש לכתוב גם את שמות הורי המנוח.
  3. חובה הלכתית היא לציין את תאריך הפטירה העברי על גבי המצבה. לגבי ציון התאריך הלועזי, רבנים חלוקים בדעותיהם בנוגע להיתר לעשות כן, אך מבחינה חוקית בג"צ פסק שיש להתיר זאת למי שחפץ בכך.
  4. לאחר הכיתוב האישי שרבים נוהגים להוסיף, נהוג לחקוק בתחתית המצבה את האותיות ת.נ.צ.ב.ה., שפירושן הוא "תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים", ציטוט מדברי אביגיל לדוד (שמואל א', פרק כ"ה, פסוק כ"ט).

רעיונות לכיתובים אישיים על גבי המצבה

בין אם תבחרו לצטט פסוק נבחר, שיר משמעותי או כל ניסוח ייחודי אחר, הכיתוב הפרטי מוסיף לחלקים הרשמיים נימה אישית. להלן כמה רעיונות וסגנונות לכיתוב אישי על גבי מצבות.

  1. פסוקים מן המקורות
  • " נֵר יְהוָה, נִשְׁמַת אָדָם" משלי כ' פס' כ"ז.
  • "כִּי אִישׁ חַיִל אַתָּה וְטוֹב תְּבַשֵּׂר" מלכים א', א' פס' מ"ב.
  • "וּמְצָא חֵן וְשֵׂכֶל טוֹב בְּעֵינֵי אֱלֹהִים וְאָדָם" משלי ג' ד.
  • "אֵשֶׁת-חַיִל, מִי יִמְצָא" משלי ל"א פס' י'.
  • "עֹז-וְהָדָר לְבוּשָׁהּ;    וַתִּשְׂחַק, לְיוֹם אַחֲרוֹן משלי ל"א פס' כ"ה.
  • "חַכְמוֹת נָשִׁים, בָּנְתָה בֵיתָהּ" משלי י"ד פס' א'.
  1. משפטים מתוך שירים
  • "וְכָל אָדָם הוּא סֶכֶר בֵּין עָבָר לְעָתִּיד, כְּשֶהוּא מֵת נִשְבָּר הַסֶּכֶר וְהֶעָבָר מִתְפָרֵץ לְתּוֹך הֶעָתִיד, וְאֵין מוּקְדָּם וְאֵין מְאוּחָר, וְהַזְּמְן הוּא זְמַן אֶחָד, כְּמוֹ אְֶלוֹהֵינוּ זְמַנֵנוּ אֶחָד, וְזֵכֶר הַסֶּכֶר לִבְרָכָה" (יהודה עמיחי)
  • "וְדַע לְךָ שֶׁהַזְּמַן וְהָאוֹיְבִים, הָרוּחַ וְהַמַּיִם, לֹא יִמְחֲקוּ אוֹתְךָ. אַתָּה תִמָּשֵׁך, עָשׂוּי מֵאוֹתִיוֹת. זֶה לֹא מְעַט. מַשֶּׁהוּ, בְּכָל זֹאת, יִשָּׁאֵר מִמְּךָ" (חיים גורי)
  • "הולכת את מעמי, לכי לשלום ויהיה רצונך לבדו נר לנתיבך ומצאי את השלווה באשר תהיי" (ח.נ. ביאליק)
  • "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא" (שלמה ארצי)
  1. כתיבה אישית – ניתן לכתוב כמה מילים באופן אישי תוך שימוש בתכונותיו הבולטות של האדם או בזיכרון שפטירתו מעוררת במשפחה וחבריו. או ניתן לנסח את מעלותיו של הנפטר או מילים לזכרו לפי ראשי התיבות של שמו למשל:

עניו, צנוע ואיש אשכולות

מלא בחן ובמידות טובות

רע נאמן אוהב הבריות

מוצא פיו מפיק מרגליות

מי משלם על המצבה?

המדינה אמנם מממנת את קבורת הנפטר, אך אינה מממנת את המצבה. לפיכך הזמנת המצבה נעשית על ידי המשפחה ובמימונה, למעט מקרים שבהם לנפטר אין בני משפחה במדינה והוא הוכרז כ"נפטר בודד" או "נפטר גלמוד". במקרה כזה באחריותה של חברה קדישא להקים עבורו מצבה עד 12 חודשים מיום טקס הקבורה.

אם אין למשפחה כסף לקנות מצבה, ניתן לפנות לחברה קדישא המקומית ולבקש ממנה סיוע. בחלק מהחברות יש גמ"ח צדקה למטרות אלה. אם הקבר לא כוסה במצבה עד חצי שנה מהפטירה, יוזמות החברות קדישא בעצמן סתימה של הקבר בשכבת בטון ומוסיפות שלט קבוע עם שם הנפטר.

במה תלוי התשלום עבור המצבה?

  1. עלות המצבה משתנה בהתאם לסוג האבן, גודל המצבה, צורת החציבה, מספר המילים המבוקש ואופן חריטת האותיות על האבן.
  2. ישנן אבנים שונות המשמשות לייצור מצבות קבורה: אבן חברון, שיש, גרניט ואבן בזלת הן האבנים הנפוצות ביותר. סוג האבן הוא המרכיב העיקרי בעלות המצבה.
  3. אם משפחתו של הנפטר רוצה להקים מצבה בצורה, בעיצוב או בגודל לא סטנדרטיים, מחיר המצבה יהיה גבוה יותר, ולפעמים בצורה משמעותית. כפי שכבר נכתב לעיל, מומלץ לבדוק את כללי החברה קדישא הרלוונטית בטרם מזמינים מצבה מיוחדת.
  4. כדי למנוע פגיעה במצבות עקב תנודות קרקע, בונה החברה קדישא בעצמה את היסודות למצבה, וגובה בגין כך אגרה מבוני המצבה. לכן, בנוסף על התשלום עבור המצבה, קבלן המצבות גובה בדרך כלל תשלום נוסף על הכנת היסודות למצבה ומעבירו לחברה קדישא שביצעה את העבודה בפועל.

סוגי מצבות
אבן חברון (שיש חברון)
אבן חברון היא אבן גיר קשה וצפופה שמקורה בהרי חברון וניתנת לעיבוד וליטוש
נוחים יחסית. כיוון שמדובר באבן גירנית ולא בשיש, היא מהווה אופציה זולה יחסית
בעולם המצבות. אבן חברון היא אבן בהירה, בעלת נימים היוצרים לה מראה ייחודי
ובלתי – אחיד.

אבני גיר דומות נוספות הן האינג'סה הבהירה, אבן שיוך בעלת הגוון הצהוב ואבן חלילה שהיא אחידה יחסית בעלת גוון בז', חום או חרדל.

עם זאת, אבן חברון היא גם עמידה פחות. משום שמדובר באבן גיר, היא בעלת סיכון להיווצרות חורים וסדקים במהלך השנים ולכן דורשת טיפול והשגחה. בנוסף, לאורך זמן עלולות להופיע על האבן נקודות שחורות וגם הכיתוב עלול להיטשטש. כדי למנוע את כל אלו, חשוב למרוח סילר על האבן אחת לשנה. אם אתם לא בטוחים שתוכלו לזכור ולהתמיד בכך, עדיף לחשוב על אבן אחרת.

 שיש טורקי

השיש הטורקי מגיע בגוונים אפרפר – כחול וקרם, ומיובא מאזור מיצרי הבוספורוס שבטורקיה. השיש הטורקי נחשב לאיכותי מאוד ועמיד, ומאותה סיבה גם יקר יותר מחומרים אחרים להכנת מצבות. השיש החזק מבטיח שבמצבה לא ייווצרו חורים וסדקים במהלך השנים. הוא נוח לעיבוד ועמיד במים.

החסרונות העיקריים שלו הם במחירו היקר, ובעובדה שהוא עלול לאבד מהברק עם השנים ואף להתחמצן ולהעלות כתמים צהובים לאורך זמן. כדי למנוע זאת, מומלץ למרוח סילר על המצבה אחת לשנה.

 גרניט

הגרניט הוא חומר קשה מאוד ויציב. הגרניט מיובא מכל רחבי העולם (בארץ הוא מצוי בעיקר באזור הדרום). האבן העמידה מכילה מעט מאוד נקבוביות, בעלת צבע אחיד ושומרת על הברק לאורך זמן.

הגרניט מגיע במגוון צבעים, ובמצבות השימוש בו נעשה בעיקר בצבעי אפור – כהה, שחור ואדום. מצבות העשויות גרניט הן חסכוניות מאוד בתחזוקה שוטפת ולרוב, אין צורך לחדש בהן את האותיות; המראה שלהן נשמר גם לאחר עשרות שנים, ללא כתמים או פטריות.

לאור יתרונותיו הרבים, הגרניט הוא חומר יקר יחסית. אם תרצו להוזיל את עלות המצבה, תוכלו לחשוב על שילוב של הגרניט יחד עם אבן אחרת, כך שגוף המצבה יהיה בנוי אבן זולה יותר ולוח האותיות יהיה עשוי גרניט ויישמר לאורך זמן.

 אבן סלייב (אבן שלהבת)

אבן הסלייב היא אבן קשה המגיעה בגוונים מיוחדים של ורוד, אדום, כתום וצהוב. הסלייב בעלת מראה מחוספס וטבעי ומצויה במבנים ירושלמיים עתיקים. היא עלולה להעלות כתמים לאורך השנים, אך לא פטריות.

אבן גלילית

אבן גלילית היא שם כולל לאבנים הנחצבות באזור הגליל. האבן הגלילית מתאפיינת בגוונים בהירים וחמים של חום ובמגוון טקסטורות והיא קשה, עמידה ואיכותית. בשל העובדה שהיא גם נדירה מאוד, המחיר שלה יקר.

שימו לב שבתחום זה קיימים נוכלים שינסו למכור לכם אבן דומה בטענה שמדובר באבן גלילית. כיוון שלא ניתן להבחין בהבדל בקלות, כדאי להתייעץ עם מומחה שיוכל להבדיל בין השתיים ולמנוע מכם עוגמת נפש רבה בעתיד.

 אבן בזלת

אבן בזלת היא אבן חזקה בעלת גוונים אפורים ושחורים שמקורה בגליל התחתון. כיוון שמדובר בחומר קשה מאוד, הבזלת מתאימה פחות לפיסול ועיבוד ולכן משמשת בעיקר לבניית מצבות טבעיות ומיוחדות. היא מחזיקה מעמד לאורך זמן.

סוגי כיתוב על מצבות

חריטה באבן

אותיות חריטה ניתן לבצע באמצעות התזת חול בלחץ גבוה לעומק האבן, או ע"י חריטה בלייזר. לאחר שנוצרת חריטת האותיות ניתן להשאיר את הכיתוב ללא צבע (בייחוד במצבות בצבעים כהים, בהם החריטה בולטת בעקבות הניגוד), או למלא אותה בצבעי שמן (ולעיתים אף חומרים אחרים). החריטה ניתנת ליישום על כל סוגי האבנים (מלבד סוגים מסוימים של אבן בזלת).

אופציה נוספת היא למלא את החריטה ביציקת עופרת. לאחר חריטת האותיות, קודחים בתוכן חורים ויוצקים את העופרת החמה אל תוך התבניות. שימו לב שאותיות עופרת אינן מתאימות לכל סוגי האבן, אלא רק למצבות מאבן חברון או שיש טורקי. על מצבות עשויות גרניט, לעומת זאת, לא ניתן ליישם אותיות עופרת.

 אותיות מוברגות (מודבקות)

אותיות המוברגות על האבן מתאימות יותר למצבות העשויות אבן שאינה אחידה או סימטרית. בתהליך זה מודבקות אותיות ברונזה או פליז על ברגים הנמצאים על המצבה, כך שאינן חלק מהמצבה. מסיבה זו האותיות בתהליך זה חשופות יותר לפגעי מזג האוויר ולעיתים אף לגניבה.

 אותיות תבליט

אותיות תבליט נעשות בחציבה של האבן והבלטה של הכיתוב.